Pietarsaarelaisen Rauno Strömin tarina
Pietarsaarelainen Rauno Ström pidätettiin marraskuussa 1938 helsinkiläisestä yksityisasunnosta. Pidätys oli osa Etsivän keskuspoliisin (EK) laajaa tutkimusta Lenin-koulun käyneiden kommunistien toiminnasta. Etsivät olivat ”valokuvan ynnä muiden seikkojen” vuoksi varmoja, että Ström oli käynyt Lenin-koulua Elg-salanimellä vuosina 1934–1938.
Ström oli poliisille tuttu, koska hän oli nuoresta lähtien osallistunut sosialistisen julkaisujen levittämiseen. Ström kuului moniin sellaisiin nuoriso- ja harrastejärjestöihin, jotka lakkautettiin kommunistilakien nojalla 1930. Harrastuksista kerrotaan, että hän ui ja nyrkkeili. Vuonna 1933 Ström joutui pidätetyksi laulettuaan vappumarssilla Kansainvälistä. Pietarsaaren paikallispoliisi ei pitänyt rikettä vakavana, mutta sai Strömin ja tämän toverit allekirjoittamaan lapun, jossa he lupasivat luopua kommunistisesta toiminnasta ainaiseksi.
Vuonna 1935 Etsivän keskuspoliisin kiertokirjeessä kerrotaan satamakaupungista kotoisin olevasta Ernst Elgista, nyrkkeilijästä, joka suoritti Moskovan Lenin-koulua heikonlaisesti. Seuraavat kolme vuotta Etsivä Keskuspoliisi kerää todisteita Elgin todellisesta henkilöllisyydestä. Tutkimusta hidastaa sisäiset ongelmat, esimerkiksi Vaasan osaston ”olettamukset” Strömin menosta Neuvostoliittoon vuonna 1934.
EK erehtyi ensin luulemaan Strömiä pietarsaarelaiseksi sukunimikaimakseen, joka oli paennut Neuvosto-Venäjälle keväällä 1918. Näin Rauno Ström yhdistettiin ensin virheellisesti punapakolaisten kymmentuhantiseen joukkoon, joka pakeni itärajan taakse Suomen sisällissodan päädyttyä valkoisten voittoon.
Toinen vääräksi osoittautunut tutkintalinja koski R.V. Elgiä, Suomen viranomaisten yhtenä tuhansista Neuvosto-Venäjältä vuonna 1921 evakuoimista vanhoista venäjänsuomalaisista. R.V. Elg oli palannut muutamaa vuotta myöhemmin Neuvostoliittoon punaupseeritehtäviin, jotka ulottuivat Leningradista Kiovaan ja aina Kazakstaniin saakka. Hänen kohtalokseen koitui kuitenkin kuolemantuomio ja teloitus Leningradissa Stalinin vainoissa vuonna 1938.
Sen sijaan Strömin olinpaikkoja alettiin samana vuonna selvittää Helsingin pidätyksen jälkeen. Hän oli kertomansa mukaan muuttanut Vaasankadulle kuukautta aiemmin Tampereelta. Tampereella Ström oli tehnyt rakennustöitä Jaatisen työmaalla ja asunut Salon luona. Kun asiaa tutkittiin Tampereen alaosastolla, selvisi ettei Jaatisella ollut yhtäkään työmaata. Saloja sen sijaan oli satoja, mutta Ström ei osannut sanoa vuokraisäntänsä etunimeä ja asiaa ei täten voitu varmistaa.
Tamperetta ennen Ström kertoi asuneensa Turussa, jossa hän toimi satamamiehenä. Alaosaston etsivä lähti selvittämään Strömin tietoja Turun osoitetoimistosta, joita hän ei löytänyt. Myöskään satamaa pyörittävästä A.E Ericsson OY:stä ei löytynyt tietoa Strömin työhistoriasta.
Tarina perustuu tositapahtumiin, mutta henkilötiedot on vaihdettu.
Pohjateksti: Melissa Roth